dijous, 26 d’agost del 2010

LA NYÀMERA

Després de les vacances en las que he intentat buscar altres activitats i experiències torna EL GURMET i ho faig amb el honor de haver estat nomenat per molts de vosaltres als premis C@TS en el apartat de blocs de cuina ara el bloc esta a la segona fase. GRACIES.
PRODUCTES AUTÓCTONS
Per sort encara queden molts pagesos amb petits horts que produeixen per consum propi i com a molt posen a la venta els excedents i es pot gaudir de productes de qualitat , son persones que posen per davant les qualitats globals del producte en lloc de buscar interessos comercials, un exemple son els tomàquets de penjar fins fa uns anys nomes es trobaven al setembre i ara es troben tot el any uns de hivernacle que la única característica comú amb els de veritat es la presentació. Son gent que aconsegueixen bons fruits potenciant la selecció natural envers la manipulació genètica dels comercials.
I de vegades aquesta cura en la selecció desenvolupant productes autòctons en una localitat o comarca el producte que us presento avui es conrea en dues comarques en La Noguera i en el Berguedà, us poso les seves característiques , personalment no el he cuinat però si l'he menjat si volteu per internet trobareu receptes i on el podeu trobar.
M'agradaria molt que em féssiu arribar via e-mail o al comentari productes o varietats molt pròpies deu lloc poble, comarca....
La nyàmera


És el tubercle comestible de l'Helianthus tuberosus, de la família de les Compostes. D'aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós. Tradicionalment s’ha destinat més al consum animal i les persones l’han consumit en èpoques de carestia. Això pot explicar el seu poc coneixement entre la població. El seu cultiu és molt senzill i té una alta productivitat. Viu bé en sòls molt variats i necessita poca aigua. Es reprodueix a partir de trossos del tubercle.  És un aliment de molta qualitat tant des del punt de vista nutricional com organolèptic. Té una textura més farinosa que la patata i un gust un punt més dolcenc, similar al de la carxofa. És una planta resistent, de fàcil reproducció i, com que un cop collida s'asseca, es sol mantenir en conserva amb vinagre llesta per consumir.
Categoria: Verdures i hortalisses.
Propi de: Noguera, Berguedà
Informació complementària:
Es pot comprar crua o bé en vinagreta de nyàmera en parades de mercat de la Noguera i del Berguedà, les comarques on s'ha mantingut més arrelat aquest cultiu.
Atributs i propietats nutricionals:
La nyàmera és un tubercle força desconegut, però amb un gran nombre de beneficis sobre la nostra salut. Amb textura de patata i gust de carxofa, la nyàmera conté inulina, un tipus de fibra que ajuda a controlar els nivells de colesterol; té pocs efectes sobre la glucèmia; millora el restrenyiment i, a més, sembla tenir efectes positius sobre els ossos. . Quant a minerals, és una bona font de potassi, necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós, i de fòsfor, important en la formació dels ossos i dents.

9 comentaris:

Vida ha dit...

Nyàmera??? no la coneixia; et diria "nyam, nyam" si no fos perquè justament l'única verdura que no m'agrada cuinada és la carxofa.

lisebe ha dit...

Doncs si ja la coneixía es una varietat de tubercle farinós, el que no sabía eren les propietats que té.

Molt interesant..!Ah i ànims amb C@ts!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Sort als premis c@ts.
No hi tastat mai la nyàmera ni sabria com fer-la.
M' agrada trobar pagesos que venen fruites i verdures, però aixó a Badalona es impossible.
Petons.

Elfreelang ha dit...

Felicitats per la nominació! nyàmera...l'haurem de tastar!

Pakiba ha dit...

No le provat mai i si es britat que cuan compres viandes a les pageses tenen un altre gusts.
Felicitats

Les Coses són com Som ha dit...

Jo n'he volgut plantar aquest any, i no n'he trobat llavors.
Puc corroborar tot el què has dit, textura de patata, dolça i semblant a la carxofa.

starbase ha dit...

Jo tampoc coneixía la nyàmera, mirarè de veure si la trobo i la tasto per que aquesta és la gràcia

:)

khalina ha dit...

jo tampoc la coneixia

sargantana ha dit...

mira gourmet, no et podre venir a llegir mes si no canvies la capçalera...
es tan suculenta que me la menjaria tota i sempre tinc que fer el comentari amb la veu fe fons de les tripes que em ronquen...
tu no fas regim oi??
jajajajjajaj..tot broma
perque vegis que no te tinc rencunia, ja t'he votat als cat.

bona sort!!